Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Uutiset

Tehokkuutta hydrauliikan ja kiertovoitelun suodatukseen

18 huhtikuun, 2024

Puhutaanpa hetki ”suodatusta”… ISO16889, ISO4406-1999, ISO23369, µm, puhtausluokka, Beta-arvo, erotustehokkuus, pidätyskyky, paine-ero, likakapasiteetti…

Suodattimien valmistuksessa ja testaamisessa käytetään yleisesti laajaa joukkoa standardeja ja niihin viitataan monessa keskustelussa. Mutta mitä ne oikeasti tarkoittavat ja mitä niistä pitäisi ymmärtää? On erittäin tärkeää, että suodattimien valmistukseen ja niiden testaamiseen on luotu standardit, jotka ohjaavat kaikkia valmistajia. Yksi erittäin tärkeä asia on suodattimia valittaessa tarkastaa, että valmistaja valmistaa suodattimensa standardien mukaisesti ja noudattaa testaamisessa standardien asettamia vaatimuksia. Yksi sääntö tässä on, että jos vaihtoelementti on hinnallisesti poikkeuksellisen halpa – ei se todennäköisesti ole valmistettu standardien mukaisesti. Mittaaminen vain maksaa hieman enemmän kuin arvaaminen.

Mutta mitä näistä standardeista pitäisi muistaa?

  • ISO16889: määrittää laboratorio-olosuhteissa suodattimen membraanin ( suodatuskalvo ) tehokkuuden suhteessa haluttuun suodatusasteeseen, jota ilmoitetaan jollakin luvulla mikrometreinä (µm). Eli kuinka paljon kappaleina suodatin pystyy poistamaan tietyn kokoisia ja sitä suurempia epäpuhtauksia virtaamasta. Tulos voidaan laskea prosentteina tai ilmoittaa se Beta-arvona
  • ISO23369: on uudempi menetelmä yllämainitusta, mutta siinä pyritään määrittämään virtauksen muutoksien vaikutusta suodatustulokseen, joten saatu suodatustehokkuus ilmaisee paremmin todellisia olosuhteita. Suodattimen kalvoa kehitetään siten ettei muutokset vaikuta suodatuksen tehokkuuteen ja pystytään takaamaan puhtaampi järjestelmä virtausvaihteluista huolimatta. Tulos voidaan samoin laskea prosentteina tai ilmoittaa Beta-arvona tietylle partikkelikoolle.
  • ISO4406-1999: Yksinkertaistettuna tarkoittaa puhtausluokkaa. Hydrauliikka- ja kiertovoitelujärjestelmät vaativat komponenttiensa puolesta tiettyä puhtautta öljylle, jotta järjestelmä toimii ja pysyy kunnossa mahdollisimman pitkän ajan. Helpoin tapa ilmoittaa tämä on tietty puhtausluokka. Mutta haasteena on, että asteikko saattaa olla hämäävä. Yhden numeron muutos ei olekaan vain numeron muutos vaan pahimmassa tapauksessa järjestelmän puhtaus on saattanut heikentyä moninkertaisesti. Joten luvun muutoksen pitää osata reagoida oikealla tavalla.

Oheisesta taulukosta löydät valikoimastamme löytyvät suodatustehokkuudet ja suodatusasteet. Autamme mielellämme löytämään kohteeseenne juuri oikean suodattimen ja suodatusratkaisun.

Suodatinpatruunat

Ota yhteyttä

    Ota yhteyttä